top of page
Hawk%2520vernieuwd%25201_edited_edited.j

Competent Sailor

PRAKTISCHE INFO

Competent Sailor

PRAKTISCHE INFORMATIE

Eten;

Enkele dagen voor de start van de opleiding maakt de schipper een whatsapp groepje aan met alle deelnemers. Daarin kan er afgesproken worden wie wat meeneemt. Er is een frigo aan boord met een klein vriesvakje.

Ontbijt op zondag doen we steeds aan boord. Als we electriciteit hebben (220V), kunnen we gebruik maken van het Dulce Gusto koffieapparaat. Koffiefilters en pad zijn standaard aan boord. 

Lunchen doen we meestal al zeilend. Kies hiervoor iets dat niet te veel werk vraagt. Tijdens je eerste zeildag, op een onstuimige zee, beneden eten staan maken is soms een brug te ver. Voorzie steeds snelle hapjes die zo uit het vuistje kunnen worden gegeten. Vb. Koekjes, fruit, crackers, enz... 

Zaterdagavond kunnen we koken aan boord of we gaan samen op restaurant. 

Vergeet de aperitief niet!

Kledij:

Laat ons eerlijk zijn, zeilen kan een natte bedoening zijn. Bij een ruige zee krijg je wellicht af en toe een golf boegwater over je heen en wanneer het regent zal er ook iemand moeten sturen. 

Kortom waterdichte kledij is een must. Al moet dit niet onmiddellijk een high-end zeilpak zijn. Een fietsbroek en een goede regenvest kunnen volstaan voor een eerste ervaring. Je kan later nog overwegen om je zeilgarderobe uit te breiden. Zorg voor waterdichte schoenen die geen strepen maken op het dek. Indien je geen waterdichte schoenen of laarzen hebt kunnen overshoes ook handig zijn. 

Zeeziekte:

Er doen heel wat verhalen de ronde over zeeziekte. De kans dat u zeeziek wordt bestaat, echter kan u enkele zaken doen om de kans te verkleinen. Nog nooit gezeild? Neem voor alle zekerheid een pilletje genre Touristil of R-Calm. Dit zijn pilletjes die heel licht verdovend werken zodat de maag wat minder gevoelig wordt. 

Let op wat u eet. Niet te vet, niet te veel koffie of niks dat zwaar op de maag ligt. Opgelet een lege maag is ook niet goed. Zelfs als u zich wat misselijk voelt blijf af en toe iets licht verteerbaars eten.  

Voelt u zich een beetje moe of misselijk worden. Ga dan niet in een hoekje zitten. Hierdoor geraak je gefocust op het gevoel en maak je de kans op zeeziekte groter. 

Voel je iets? Neem het stuur, ga iets doen. Je wordt afgeleid van het gevoel en met een beetje geluk ben je na een half uur terug zo fris als een hoentje.

Overnachten:

De Hawk heeft een voorkajuit met dubbele kooi. 2 achterkajuiten met elk een enkele kooi. De leefruimte bevat 1 enkele kooi en de tafel kan omgebouwd worden tot een extra dubbele kooi. Dus een maximum van 5+2 slaapplaatsen.

Tijdens de weekendopleidingen trachten we een maximum van 5 cursisten aan te houden om iedereen voldoende te laten oefenen. We proberen zo veel als mogelijk iedereen een eigen bed te geven. Als dit niet kan, kijken we wie er samen wil liggen. Dit komt echter hoogst uitzonderlijk voor. Wij zorgen voor kussens, kussenslopen en matrasovertrekken. Slaapzak moet u zelf meebrengen. We overnachten steeds in een jachthaven. De Belgische en Nederlandse havens hebben steeds zeer verzorgde sanitaire ruimtes. Douches zijn steeds aanwezig.

Kosten en scheepskas:

We werken elk weekend met een scheepskas die evenredig verdeeld wordt onder alle cursisten. De schipper neemt niet deel aan de scheepskas. 

Wat wordt er betaald met deze kas?

  • Inkopen eten en drinken. Ook de inkopen die thuis werden gedaan. Deze ticketjes worden ingebracht en verdeeld.

  • Havengelden

  • Restaurant (tenzij anders wordt afgesproken)

  • Diesel. We starten met een volle tank. Op het einde van het weekend tanken we terug vol. 

De schipper betaalt nooit mee. Dit is een algemeen gebruik binnen yachtingopleidingen.

Veiligheid:

Veiligheid primeert steeds tijdens onze opleidingen. Het dragen van een reddingsvest is een must. Het jacht is gekeurd en uitgerust met de nodige safety equipments. 

Gedurende de opleiding leren we u veilig varen om uw crew steeds heelhuids terug te brengen. 

Oversteek Engeland 2017.webp

Data Competent Sailor

Voorjaarsopleiding -  3 weekends

 VOLZET 

weekend 1 : za 07 & zo 08 mei 2022

weekend 2 : za 14 & zo 15 mei 2022

weekend 3 : za 25 & zo 26 juni  2022

Najaarsopleiding - 3 weekends

weekend 1 : za 28 & zo 29      augustus 2021

weekend 2 : za 04 & zo 05 september 2021

weekend 3 : za 18 & zo 19    september 2021

bottom of page