top of page
4FB8F96E-D03F-4551-BE18-B0831D283A24_edited.png
Wat moet je weten over zeilen met SAILFRIENDS? 

Ontdek antwoorden op veelgestelde vragen in onze FAQ's

VEELGESTELDE VRAGEN

1. ZEILINITIATIES

Anker 1 zeilinitiaties

1.1. Welke zeilinitiaties worden aangeboden?

Sailfriends biedt een scala aan zeilinitiaties aan, variërend van korte, ééndaagse verkenningen tot en met uitgebreide zeilervaringen die tot een hele week kunnen beslaan. Of je nu kiest voor een kortere ontdekkingservaring of een langere zeiltocht, wij streven er steeds naar om elke deelnemer een boeiende en leerzame ervaring te bieden. 

1.2. Welke ervaring heb ik nodig om deel te nemen aan een zeilinitiatie?

De zeilinitiaties zijn toegankelijk voor iedereen. De ervaren schippers kunnen de basisprincipes van het zeilen bijbrengen en je begeleiden tijdens de zeilinitiatie. 

Voor deelnemers met ervaring passen we het programma graag aan, zodat iedereen een uitdagende en plezierige ervaring heeft.

1.3. Hoe lang duurt het vooraleer ik kan zeilen na het voltooien van een cursus?

Het beheersen van zeilen is een voortdurend leerproces en hangt af van verschillende factoren. Na het voltooien van je cursussen kan je de basisprincipes van het zeilen hebben aangeleerd en praktische ervaring hebben opgedaan, maar het vermogen om zelfstandig als schipper verantwoordelijkheid te nemen, is een persoonlijke en geleidelijke ontwikkeling. 

Zeilen vereist als het ware een continu proces van 'een leven lang leren', waarbij elke zeilervaring bijdraagt aan je vaardigheden. Verschillende factoren zoals je eigen vorderingen, het zeilgebied dat je wilt verkennen, de ervaring van je bemanning, het type schip dat je wilt bevaren, ..., bepalen of je op verantwoorde manier als schipper kan fungeren.

De Sailfriends instructeur(s) zijn in staat om jouw voortgang te beoordelen en zijn steeds bereid om jou te begeleiden in het proces tot bekwaam schipper. 

1.4. Zijn er meer geavanceerde cursussen beschikbaar voor ervaren zeilers?

Zeker! Sailfriends biedt ervaringstochten aan die een perfecte overgang zijn voor diegenen die hun passie voor het zeilen hebben ontdekt tijdens de zeilinitiaties. Terwijl de zeilinitiaties vrijblijvend zijn en deelnemers de vrijheid geven om al dan niet actief mee te zeilen, nemen ervaringstochten je mee naar het 'next level'.

2. ERVARINGSTOCHTEN

2.1. Welke zeilroutes zitten in het aanbod van ervaringstochten?

Anker 2 Ervaringstochten

Vanuit de jachthaven van Breskens bieden we ervaringstochten aan met ons eigen zeilschip. Van hieruit organiseren we regelmatig tochten in Zeeland, op de Westerschelde, langs de Nederlandse en/of Belgische kust. Maar ook oversteken van het kanaal naar Engeland (Londen, Harwich, ...) staan op het 'vaste menu'.
Daarnaast gaan we elk jaar op zoek naar nieuwe uitdagende zeilroutes in andere landen. Zeiltochten vanuit Kroatië naar Venetië, het verkennen van de Griekse wateren, het ontdekken van de Stockholm-archipel in Zweden, ..., elk van deze zeiltochten biedt zijn eigen unieke ervaringen en uitdagingen.

2.2. Hoe lang duren de ervaringstochten doorgaans?

We streven ernaar om een gevarieerd aanbod van zeiltochten aan te bieden, zowel kortere weekendtochten als langere weektochten.

De duur van de tochten varieert afhankelijk van het type tocht en de bestemming. De tochten vanop het eigen zeilschip in Breskens kunnen variëren naargelang het traject. Wil je bvb de Westerschelde verkennen (Breskens - Antwerpen - Breskens), zal dit over het algemeen een weekendtocht zijn. Zeeland kan onder de vorm van een weekend, midweek of volledige week. 

De buitenlandse tochten nemen doorgaans een week in beslag van zaterdag tot zaterdag.

2.3. Kan ik deelnemen als ik geen of weinig zeilervaring heb?

De ervaringstochten vragen een (basis)kennis van het zeilen. De instructeur zal steeds nauwlettend toezien dat er voldoende ervaring aanwezig is in de samengestelde crew. De verschillende tochten hebben ook uiteenlopende graden van moeilijkheid, waarop de instructeurs zich baseren voor de juiste crew samenstelling. Voorafgaand aan jouw deelname nemen wij steeds contact op om in te schatten welke ervaring je hebt, en welke tochten geschikt zijn. 

3. FLOTTIELJE ZEILVAKANTIES

3.1. Welke bestemmingen bieden jullie voor zeilvakanties?

Anker 3 flottieje zeilvakanties

Voor de flottieljevakanties kiezen we resoluut voor de warme oorden, meer specifiek voor het grote middellandse zeegebied. De voorbije jaren bouwden we een grote gebiedskennis op in heel Kroatië. In 2024 verkennen we voor de 2e zomer op rij het Griekse eilandengebied van de Sporaden. Vanaf zomer 2025 bieden we flottieljevakanties aan in Kroatië én Griekenland. 

3.2. Zijn de zeilvakanties geschikt voor gezinnen of groepen?

Onze flottieljes zijn geschikt voor zowel gezinnen als groepen. Individuele gezinnen kunnen zich aansluiten bij een bestaande flottielje, terwijl groepen ook van harte welkom zijn. In het geval van groepsinschrijvingen integreren we deze naadloos in de flottielje. We streven er steeds naar om elk ingeschreven gezin en/of groep optimaal te bedienen en aan hun wensen te voldoen, in de mate van het mogelijke.

3.3. Hoe werkt zo'n flottielje?

Letterlijk betekent flottielje 'in groep zeilen'. Bij Sailfriends maken we echter geen gebruik van kant-en-klare, vooraf uitgestippelde groepsreizen. Onze ervaren flottieljeleiders bepalen dagelijks de bestemmingen en lichten deze toe tijdens de ochtendbriefing. Na de briefing heeft elke boot de vrijheid om de dag naar eigen wens in te vullen, inclusief het parcours en stopplaatsen voor activiteiten zoals zwemmen en snorkelen. Indien er wordt gevaren met een Sailfriends schipper, gebeurt dit in overleg met de schipper. Voor gezinnen of groepen die zelf zeilen, is de flottieljeleiding altijd bereikbaar om vragen te beantwoorden. Bij Sailfriends varen we dus niet 'op een rijtje', maar bieden we de vrijheid om de zeildag zoveel mogelijk op maat te maken.

3.4. Uit welke zeiljachten kan ik kiezen?

Voor de flottieljes kun je kiezen uit een gevarieerd aanbod van zeiljachten. We werken samen met zorgvuldig geselecteerde professionele charterbedrijven. Door het combineren van het aan van verschillende verhuurbedrijven bieden we een scala aan zeiljachten, variërend van klein tot groot en van oud tot splinternieuw. Op deze manier streven we ernaar om voor elke zeiler de ideale boot te kunnen aanbieden, passend bij hun voorkeuren en behoeften.

3.5. Kan ik een zeilvakantie boeken zonder zelf te kunnen zeilen?

Absoluut! Je hoeft helemaal niet te kunnen zeilen om een zeilvakantie te boeken. Wij kunnen voor de gehele vakantie een ervaren schipper regelen die alle zeiltaken op zich neemt. Je hebt de vrijheid om met de schipper af te spreken of deze alles zelf regelt, met hier en daar wat hulp, of dat de schipper de crew actief betrekt bij het zeilen. De keuze is volledig aan de klant, want het is immers jouw vakantie. 
Als je zelf zeilervaring hebt maar twijfelt of dit voldoende is om zelfstandig de verantwoordelijkheid te nemen binnen de flottielje, bieden we verschillende opties aan. Voorafgaand aan de zeilreis kunnen we de ervaring bespreken en indien nodig bepaalde aspecten bijscholen met op maat gemaakte trainingsdagen in Breskens. Tijdens de zeilvakantie staat de flottieljeleiding altijd stand-by om met advies bij te staan. 

3.6. Moet ik steeds een heel zeiljacht huren?

Nee, je hoeft niet per se een heel zeiljacht te huren. Bij Sailfriends bieden we ook de mogelijkheid om kajuiten te huren op de 'moederboot' van de flottielje, waarop de flottieljeleiding zeilt. In dit meezeilsysteem zijn de kajuiten gebaseerd op 2 personen per kajuit. Als je met z'n tweeën reist, kun je een volledige kajuit huren. Ben je alleen en wil je toch een eigen kajuit, dan kun je een hele kajuit boeken. Dit is een ideale formule voor wie tijdens de vakantie graag nieuwe mensen ontmoet, aangezien ook anderen plaatsen op de moederboot hebben gereserveerd.

4. VEILIGHEID EN UITRUSTING

4.1. Hoe zorgen jullie voor de veiligheid van de deelnemers tijdens de zeilactiviteiten?

Of het nu gaat om een zeilinitiatie, een avontuurlijke ervaringstocht of een relaxte zeilvakantie, bij Sailfriends staat de veiligheid van de deelnemers altijd voorop. Onze Sailfriends schippers bewaken actief de veiligheid van de crew. Voor vertrek controleert de schipper altijd of de boot in orde is. Nieuwkomers aan boord worden grondig gebriefd over de protocollen aan boord. In het bijzonder, wanneer er kinderen aan boord zijn, zijn de schippers extra alert.
Dit alles gebeurt in een ontspannen sfeer, maar onze schippers anticiperen soms op mogelijke gevaarlijke situaties om ongelukken te voorkomen. Een bootomgeving kent immers vele onvoorziene factoren. We doen er alles aan om een veilige en plezierige zeilervaring voor de deelnemers te waarborgen.

4.2. Welke uitrusting wordt verstrekt en wat moet ik zelf meenemen?

Sailfriends voorziet een basisuitrusting aan boord van de zeiljachten, waaronder reddingsvesten, navigatieapparatuur en veiligheidsuitrusting. Ook is er een uitgeruste keuken aan boord. Wat je moet meenemen is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en behoeften. Over het algemeen raden we aan om comfortabele kleding mee te nemen, waaronder lichte kleding voor overdag (bij goed weer), en warme kleding voor 's avonds. 

Bij jouw reservatie zal een paklijst steeds worden besproken, aangezien dit zeer afhankelijk is van de specifieke omstandigheden. 

Belangrijk om weten is dat, ongeacht de zeilactiviteit, de ruimte aan boord van een zeiljacht beperkt is. Daarom vragen we om je bagage te beperken tot één grote reistas. Het gebruik van een reistas, die opgeplooid en weggeborgen kan worden, is hierbij essentieel. 

4.3. Hoe zijn de instructeurs getraind op het gebied van veiligheid?

Onze instructeurs zijn hooggekwalificeerd en beschikken over uitgebreide ervaring op zee, met vele vaarmijlen op hun naam. Ze hebben grondige kennis van de specifieke vaargebieden, en zelfs bij het verkennen van nieuwe gebieden tijdens avontuurlijke ervaringstochten, zijn ze uitstekend voorbereid.

Veiligheid staat steeds centraal. Alle schippers zijn gediplomeerd en zijn vertrouwd met het gebruik van de verplichte EHBO-uitrusting aan boord. Daarnaast zijn de schippers bekend met de te volgen procedures in noodsituaties, zoals het gebruik van een noodoproep via VHF-radio. Wij zetten ons in voor een veilige en zorgeloze zeilervaring onder begeleiding van ervaren en goed opgeleide instructeurs.

5. RESERVERINGEN EN ANNULERINGEN

5.1. Hoe kan ik een zeilinitiatie, ervaringstocht of zeilvakantie boeken?

Wij werken momenteel aan deze info

5.2. Wat zijn de annuleringsvoorwaarden?

Wij werken momenteel aan deze info

5.3. Zijn er speciale kortingen beschikbaar voor groepsboekingen?

Wij werken momenteel aan deze info

6. LOGISTIEK EN ACCOMODATIE

6.1. Waar vertrekken de zeilactiviteiten?

Wij werken momenteel aan deze info

6.2. Is accommodatie inbegrepen bij zeilvakanties, of moet ik dit apart regelen?

Wij werken momenteel aan deze info

6.3. Hoe kom ik op de locatie van vertrek voor de zeilactiviteiten?

Wij werken momenteel aan deze info

7. ONDERHOUD VAN DE ZEILBOTEN

7.1. Hoe worden de zeilboten onderhouden en geïnspecteerd?

Wij werken momenteel aan deze info

7.2. Zijn de zeilboten uitgerust met moderne navigatie- en veiligheidsapparatuur?

Wij werken momenteel aan deze info

7.3.  Zijn er specifieke regels en instructies met betrekking tot het gebruik van zeilboten?

Wij werken momenteel aan deze info

bottom of page